Póréhagymás-sonkás tészta
Póréhagymás-sonkás tészta
Hozzávalók 4 fő részére:
1 db zöldségleves kocka (kb. 10 g)
1 gerezd fokhagyma
1 szál póréhagyma (kb. 100 g)
10 dkg gépsonka (szeletelt)
1 citrom reszelt héja
1 ek citromlé
1 ek zsírszegény tejföl (kb. 35 g)
1 dl főzőtejszín
2 ek étkezési keményítő (kb. 20 g)
40 dkg durumtészta
Csipet bors, só, majoranna
1 ek olívaolaj
Energiatartalom (kcal) Szénhidrát taralom (g) Zsírtartalom (g)
Összes 668,75 42,95 44,94
1 főre 167,1875 10,7375 11,235
Elkészítés ideje: 30 perc
Költsége kb 1000-1200 Ft
Elkészítése:
- Előkészületek: vékony szeletekre vágjuk fel a megmosott póréhagymát, apróra vágjuk a megpucolt fokhagymát, a sonkát is felvágjuk kb. 1x2 cm-es darabokra, lereszeljük a mosott citrom haját, majd a fél citrom levét kinyomjuk, az étkezési keményítőt fél dl hideg vízben feloldjuk.
- Egy lábosban sós vizet rakunk fel, amelybe forrás után a durum tésztát kifőzzük.
- Egy nagyobb serpenyőben fél liter vizet forralunk fel, majd a zöldségleves kockát feloldjuk benn és kicsit még főzzük.
- Eközben egy másik serpenyőben a felmelegített olívaolajra rárakjuk a póréhagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a sonkát is. Borssal és majorannával ízesítjük
- A nagyobb zöldséglét tartalmazó serpenyőbe beleöntjük a hagymás-sonkás serpenyő tartalmát, majd kb. 1 perc múlva hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, a citromlét, majd hozzáadjuk a tejfölt, a főzőtejszínt és az étkezési keményítőt. Kb. még 5-7 percig, a besűrűsödéséig főzzük.
- A közben elkészült és lecsepegtetett tésztával tálaljuk.